onsdag 28 januari 2009

Krönika barn/ungdomslitteratur

Här är en ny krönika, bland annat om Famous Five. Vet för övrigt inte vad det är för byline Ergo har lagt sig till med. Känns som något slags DN-komplex. Min hals är längre i verkligheten.

7 kommentarer:

Anonym sa...

De börjar med de där bilderna precis när DN har slutat med dem. Jaja, du ser snygg och mystisk ut på den så misströsta ej. Skitbra krönika förresten!

fransyskan H sa...

Haller med! Snyggt foto och bra krönika! Här i Frankrike är folk vänligare ställda till "Fifi Brandacier" (da Pippi inte gick att behalla - lite för urinartat pa franska...). Dock var hon här ända tills slutet-pa-80-talet's översättning inte liiite censurerad för att vara uppvisningsbar: kvar var en liten galenpanna, langt ifran "AHDH" och snarare mäkta oförarglig och comme-il-faut, nästintill slätstruken... Vilket kanske förklarar den vänligare inställningen.
Fem-klubben, ja jösses. Du far mig att minnas de mystiska vidderna och dimman - samt veckad kjol och skoluniform!

Malin.N sa...

Haha, jag har hört en jätterolig grej om översättningen av Pippi till franska. Översättaren ville byta ut hästen mot en ponny eftersom franska barn inte skulle tro på att Pippi kan lyfta en häst på egen hand. Astrid blev tillfrågad om det var OK och svarade: Visst, ändra ni, men först vill jag se den franska flicka som kan lyfta en ponny.

Anonym sa...

Det är intressant att en del böcker dammas av och uppdateras medan andra andra betraktas som helt omöjliga eller passé. Jämför Kitty och Fem... med tex Biggles och Tarzan.

Malin.N sa...

Tarzan är väl skitbra fortfarande? Åtminstone är den sexig.

fransyskan H sa...

haha - underbart!! älskar absurditeten i "eftersom franska barn inte skulle tro pa" - aj aj aj, denna nations stolthet: det rationella tänkandet... I fablernas värld, skulle inte kunna vara franskt... (höll jag pa att säga, men maste ju genast rätta mig da la Fontaine var fablernas herre - men det är inte riktigt samma fabler, säg... och det var länge sedan).
De stackars franska barnen fick under hela nittonhundratalet istället växa upp med Mme Segure's "sagor" om duktiga och propra flickebarn. Samt en censurerad Fifi...

Men sa hade de ju heller ingen Astrid: fantastiskt svar! Och fantastisk kvinna. Tycker du som jag sa rider vi för da känn-, för da känn-, för da känner, känner jag mig fri! (Obs! ej att tyda som sexanspelning, hahaha, utan enbart Emilcitat...).

fransyskan H sa...

Och, ps: BIGGLES! Ännu en referens som de Fem som fallit i glömska. Lat oss ha hopp - snart kommer säkert även en film om denne herre, med säg "aterupplivade" Leonardao DiCaprio i huvudrollen. Det vore väl nagot? i fantastiska flyguniformer...
Tarzan, sexig? Tja, kanske, why not! Adiadiooo...!