lördag 10 januari 2009

jag fattar inte

Lacans språk är som kristallen, har det sagts: "från detta extremt sammanpressade kolmörker reflekteras det klaraste av ljus."

Ha ha.

Lacan är fullkomligt oläslig. Tätheteten och inkonsekvenserna i språket fördunklar den mening som trängs samman på sidorna. Det finns ingen koherens. Det finns ingen begriplighet. Det finns bara diskontinuitet.

"i själva verket, vad beträffar imagos, vilkas beslöjade ansikten det är vårt privilegium att se avteckna sig i vår dagliga erfarenhet och i den symboliska effektivitetens halvskugga, tycks spegelbilden vara tröskeln till den synliga världen, om vi rättar oss efter den speglade uppställning som den egna kroppens imago presenterar i hallucinationen och drömmen, antingen det är fråga om dess individuella drag, ja till och med dess effekter eller dess objekt-projektioner, eller om vi lägger märke till spegelapparatens roll i dubbelgångarens uppenbarelser, där psykiska verkligheter, för övrigt heterogena, visar sig."

Detta är den anspråkslösa början på ett stycke om spegelstadiet. Notera att det är en enda lång mening. Lacan borde lära sig skriva av sin föregångare Freud som av Harold Bloom har kallats en suggestiv poet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Dock får man ge Lacan att hans spegelteori är förbannat suggestiv. I alla fall när andra skriver om den.