måndag 8 september 2008

Vampyrdebatt

Vampyrer är inne tydligen (har de inte alltid varit det?) Ändå har det dröjt ända till nu innan man har börjat diskutera Stephenie Meyer på kultursidorna. Här är inlägget som utlöste debatten - en nedlåtande men stundtals rolig (om än inte särskilt påläst) krönika. Här, här och här försöker några engagerade läsare antingen ursäkta sig, eller ge svar på tal.

Jag tycker ändå att Nauwerck och Winberg gör den mest intressanta analysen. Vari ligger böckernas dragningskraft och hur speglas vårt samhälle i dem? Kan de vara subversiva trots att de är könsstereotypa? Läs här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det känns verkligen som om debatten brakade loss nu. DN har satsat.

För övrigt, på tal om högt-och-lågt-debatten och tesen om att det egentligen bara handlar om ett enfrontskrig, se det här inlägget:

http://www.danielaberg.se/?p=1831

Anonym sa...

Nauwerck och Winberg, jag bara älskar the sound of it! Så perfekt med alla w:n, e:n och r:n! fatta att vi är det ultimata radarparet för en firma!

Anonym sa...

Blodsug ätstörning och farliga begär. Jag är med (Och Lowden? Var det inte "litterär bulimi" hon kallade sitt beteende?).

Grattis och tack. Verkligt snyggt ihopkopplad analys i DN! Spetsig och oumbärligt viktig, också i ett vidare (bortomvampyrboks-)perspektiv, för att litteratur som skrivs och läses av en kvinnodominerad publik ska få samma plats för djupanalys som all minst lika patetiskt skrivna macholitteratur. Gör det till ditt kall!
Heja Malin N.
/Kristin R.