Jonas Thente skriver:
"Könsfördelningen då? Jo, om man vill en kvoterad lista så kan man för all del göra det. Fast då skulle man få kalla den något annat än De 100 mest inflytelserika."
Men är det verkligen det som är problemet? Själv ser jag två problem med Thentes förklaring. För det första fattar jag inte vad som avses med "inflytelserik litteratur". Det verkar ha något med en idédebatt att göra. En idédebatt som avgränsas på vilka grunder då? Som berör vem? Där vilka då tillåts delta? Antagandet vilar på en föreställning om att en viss typ av människa (den intellektuelle mannen) utgör den historiska principen och kan användas som måttstock när man ska bestämma vad som har varit mest inflytelserikt.
För det andra: låt oss säga att vi godkänner de ramar inom vilka denna puckade lista utformas. Även OM vi gör det: varför har en ideologi uteslutits? Varför finns inga feministiska tänkare (förutom Simone de Beauvoir) på listan när genusperspektivet är det som i dagsläget dominerar akademien? Kan det vara av samma skäl som Ayn Rand inte finns på listan? Det handlar om ideologi som inte anses särskilt viktig av internationella PEN-klubben? Inte vet jag, men det känns ju tryggt att listan i alla fall underminerar sig själv. Även om det alltid finns någon där som är villig att försvara den.
Förresten har jag lagt upp bilder på facebook.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Kollade in Random house-listan först nu och jag måste medge en misstanke om röstfusk på "Readers' list". Misstänkt mycket Heinlein, Rand och annan libertariansk litteratur. Inte alltid speciellt bra.
Vem som än läst Anthem kna inte med hedern i behåll säga att det är den bästa boken de läst. Trots det en hedrande sjundeplats.
Att L. Ron Hubbard (uttalas hans förnamn som Elrond?) finns med hela tre gånger är också intressant. Är det bara jag som är libertarian utan att vara scientolog?
Varför har vi så många vänsterregeringar i världen om dess befolknings läsvanor är libertariansk-scientologiska?
7 av topp 10 består av 4 Ayn Rand och 3 Elrond Hubbard.
Ja, "Readers' list" var jäkligt skum. Det kanske är vad som händer när man lämnar över såna här otroligt viktiga uppdrag till pöbeln istälet för att anlita den internationella PEN-klubben.
Också intressant: vilken ideologi är mest poppis hos internationella PEN-klubben med flera, och skiljer den sig mycket från den läsande befolkningen?
Skicka en kommentar