måndag 1 december 2008

Mina herrar och damer

Jonas Thente har i sin blogg börjat lägga upp någon lista från 80-talet som gör anspråk på att vara en förteckning över västvärldens viktigaste litteratur sedan 1940-talet

"Internationella PEN-klubben tog fram listan för att informera östeuropeiska författare, förläggare och intellektuella om vad som hänt i västvärlden och vilka litterära verk som haft och har störst inflytande på tänkandet", skriver Thente.

Från 1940-talet finns en kvinna med. Det är Simone de Beauvoir. Från 1950-talet finns en kvinna med. Det är Hannah Arendt. På 1960-talet har det tillkommit en kvinna. Det är Mary Douglas.

Jag klagade i kommentatorsfältet och uppmanades av herr Thente med att komma med förslag på 10 kvinnor som platsar, samt med förslag på 10 (nämnda) män som inte platsar. Jag blev i kommentatorfältet också beskylld för att "genusdravla".

Därför: ta en titt på Thentes lista och hjälp mig. Att det inte skulle finnas inflytelserika böcker skrivna av kvinnor under denna tid är genomkorkat. Tillexempel är 1984 med på listan. Karin Boye skrev Kallocain 9 år innan Orwell publicerade 1984.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tänker spontant på Cora Sandel. Visserligen kom hennes storverk under 20-30-talet, men den också hyllade Kranes konditori kom 1946...

Malin.N sa...

Även om jag gillar Cora Sandel som bara den, kan det kanske bli en smula svårt att argumentera för att hon ska in på en internationell lista där till och med Karin Boye framstår som något obskyr :)

Finns det inga vetenskapskvinnor från denna tid?

Anonym sa...

några idéer:

Iris Murdoch: (Eskapader och/eller Flykten från förtrollaren 1954/1956)
Getrude Stein: många val
Marianne Moore: (collected poems 1951)
Anais Nin: (The children of the albatross)
Maria Wine: (Man har skjutit ett lejon 1951),
Hilda Dolittle: många val
Eudora Welty (A curtain of Green 1941)
Margaret Mead
Moa Martinsson

bla bla bla...typ

Anonym sa...

och när vad beträffar 60- och 70-talet Cixous osv...

Malin.N sa...

Gertrude Stein och Iris Murdoch ar ju tillexempel klockrena val. Men Anais Nin ar kanske annu mer intressant da det ifragasatter vad det egentligen ar som varderas pa den dar faniga listan.

Och ja, det blir ju onekligen lattare pa 60-, 70-talet och 80-talet. Cixous, Kristeva, Haraway etc. Mycket feministisk kritik. Tanker dock att det maste finnas en hel del kvinnliga forfattare/vetenskapsman/filosofer innan det som ar av samma vikt som atminstone Boris Pasternack.

Anton sa...

Just det, jag glömde: Atlas Shrugged, någon? ;)

ps: captchan under kommentarsfältet stavar nu ut "pediumho" vilket låter som ett grovt skällsord :o

Malin.N sa...

Ayn Rand finns faktiskt med (dessutom flera gånger) på Random House-listan. Är hon utgiven hos dem kan man undra?

Att hon inte är med på PEN-klubbens lista från 50-talet är lika skumt som att alla andra kvinnliga tänkare saknas.